Девин е курортен град в лоното на Родопите – планината на Орфей, която е източник на здраве, вода и красота.

Като кажем Девин и ни обзема внезапно и силно чувство.

Благоприятните климатични условия, чистият планински въздух и уникалните лековити минерални извори, ще Ви осигурят пълноценен отдих и високоефективно балнео-климатолечение.

Общината е богата на природни забележителности –   водопад „Самодивско пръскало”, който се намира в местността „Струилски дол”, една от най живописните екопътеки „Струлица-Калето-Лъката”;  защитена местност  Поречието на река „Девинска”, скален феномен „Слона”; защитена местност „Триградско ждрело”, чийто феномен е пропастната пещера ”Дяволското гърло”; „Харамийска пещера”; защитена местност”Чаирите”; туристически атракцион ”Вълчи камък” в с.Гьоврен.

В близост се намират Крепостите:  „Калето”, ”Беаднос” над с.Беден, Местностите:„Лисичево“  „Чурал“, ”Лилово”,”Храстево”, Кемеровия мост.

В гр.Девин функционира музейна сбирка, която притежава около 2000 експоната, отразяващи културно-историческото развитие на района.

От голямо значение са фестивалите в града: „Девин-Денс Фест”, който се провежда през месец юни,  и в него участват любителски ансамбли, състави, школи и клубове, световен фестивал на гайдари и кавалджии ”Чуйте Девин” – месец октомври, който има за  цел да популяризира музикалните и танцови традиции, характерни занаяти и обичаи в гр. Девин и в Родопите.  На сцената се изявяват музиканти, танцьори, художници, илюзионисти, актьори.

Провежда се и “Празник на гр.Девин и минералната вода”, който се чества втората събота на месец август.

В с.Триград се провежда фестивал „Орфически мистерии“, който  се състои ежегодно в края на м.юли. Организира се факелно шествие, озаглавено „С Орфей в Ада”, което тръгва от центъра на селото и приключва при пещерата „Дяволското гърло“.

Елате и вижте красотите на Девин, наслаждавайки се на пословичното гостоприемство на родопчани, съчетано с автентична родопска кухня.

Date: